28. maaliskuuta 2014

Sirkkarenkaiden kiinnitys pihdeillä -tutoriaali

En löytänyt internetin ihmeellisestä maailmasta suomenkielistä tutoriaalia sirkkarenkaiden kiinnittämisestä Prym-pihdeillä. Niinpä päätin tehdä sen, toivottavasti tästä on apua myös muille.

Tarvitset kankaan lisäksi kangassakset, Prym-pihdit, oikeat leuat (sirkkarengaspaikkauksesta) ja sirkkarenkaan vastakappaleet:




1. Tee pieni rasti kankaaseen, siihen kohtaan mihin sirkkarenkaan haluat.


2. Taita kangas rastin toisen viivan suuntaisesti ja napsauta saksilla viivaa pitkin. Varo leikkaamasta liikaa!


3. Käännä kangas nyt toisen viivan suuntaisesti ja leikkaa samoin kuin edellä.


4. Nyt kankaassa pitäisi olla tämän näköinen reikä.


5. Laita korkeamman sirkkarenkaan korkea osa reiästä läpi...


6. ...ja sitten pienempi sirkkarenkaan osa reiästä pilkottavan osan ympärille, urapuoli päällepäin.


7. Sitten on aika ottaa pihdit käteen. Pidä sormilla pienempi rengas paikoillaan kunnes pihtien metallileuka osuu siihen. Purista reilusti jotta sirkkarengas kiinnittyy kunnolla.



 8. Valmis!


Kysymykset osoitteeseen borderte (a) gmail piste com

Vaunusuojan ompeluohje

Silloin tällöin törmää kysymyksiin, miten vaunusuoja tehdään. Se on itseasiassa hyvinkin yksinkertainen juttu. Tässäpä vähän ohjeistusta :)

Tarvitset: Valitsemiasi kankaita (esim. puuvilla tai trikoo) n.45 x 60cm palan (tarkista mitat vaunujesi kuomusta, lisää saumavarat!). Viisi sirkkarengasta ja viisi monitoimirengasta sekä silitettävää tukikangasta.

Tässä esimerkissä on molemmat kankaat puuvillaa, sirkkarenkaiden halkaisija 12mm.

1. Mittaa vaunujen kuomuaukon korkeus ja leveys.



2. Leikkaa kankaasta kaksi samankokoista palasta. Halutessasi lisää pituutta.


3. Pyöristä yläkulmat vaunujen kuomuun sopiviksi.



4. Halutessasi applikoi haluamasi kuva toiseen (tai molempiin) kangaspaloihin, koristele silityskalvoilla tai muulla tavoin.

5. Silitä tukikangasta molempien kappaleiden reunoille, nurjalle puolelle. Mä laitan kankaan alle tukikangasta silitettäessä vanhan keittiöpyyhkeen ja silitän leivinpaperin läpi.


6. Aseta kappaleiden oikeat puolet vastakkain ja ompele. Jätä alareuna ompelematta.



7. Tee aukileikkauksia kaareviin kohtiin ja käännä vaunusuoja oikeinpäin,


7. Leikkaa neljä n. 30x8cm suikaletta, niistä tulee kiinnitysnauhat vaunusuojan alaosaan. Käännä suikaleiden reunat ensin keskelle ja sitten nauha vielä kaksinkerroin. Neulaa ja ompele läheltä reunaa.







8. Kiinnitä nauhat vaunusuojan alaosaan (joka on vielä ompelematta kiinni) nuppineuloin, käännä samalla alareuna. Ompele läheltä reunaa. Ompele vaunusuojan muut reunat paininjalan etäisyydeltä reunasta.


8. Merkitse monitoimirenkaiden paikat ja laita sirkkarenkaat paikoilleen (kts. ohje täältä). Kolme tasaisin välein kuomun yläreunaan ja kaksi kuomun alaosaan.


9. Valmis! Vaunusuojaa voi käyttää joko kuomun edessä kuten yläkuvassa tai aurinkosuojana, nauhat kiinnitettyinä työntöaisaan, kuten alakuvassa.


Kuvissa monitoimirenkaat on eripariväriset :P Ja yksi puuttuukin. Oikeasti tähän vaunusuojaan tulee siniset monitoimirenkaat :)

Jos ohjeissa on epäselvyyttä tai kysyttävää, ota yhteyttä borderte (a) gmail piste com

27. maaliskuuta 2014

Ninjojen kokoontuminen

 Mitä tapahtuu, kun kaksi samassa kunnassa asuvaa ompeluystävää päättää tilata samaa kangasta..?


No päätetään ommella lapsille ninjapaidat ja jokaisesta tulee ihan erilainen :) Kuvassa siis omat poikani, sekä Turkoosikissa -blogin Sannan tytär. Huomatkaa neitosen laukku. Ompelin sen synttärilahjaksi ja se oli varsin mieleinen. Peukkuja sille! Tällä kolmikolla sujuu leikit tosi hienosti ja ihmeen rauhallisesti (kun on meidän pojista kyse ;) ).


Ja vielä vähän vakavampi pose. Nuoremman pojan paidassa on silityskalvoilla tehty kuva miekoista ristissä. Isompi poika ei halunnut paitaansa mitään silityskalvokuviota, ehdotin kyllä :P

Poikien paidat:
Kaavat: Ottobre Kids 4/10 "Eiffel" koko 116cm ja Ottobre Kids 4/11 "Snouty creature" koossa 134 (muokattuna)
Materiaalit: ninjatrikoo Sampsukka, punainen resori Jättirätti, punainen trikoo Ikasyr, keltaisen resorin ja trikoon alkuperää en muista. Silityskalvot Pikkupiltistä.

Tytön paidan kaava Ottobre Kids 4/13 "Fall basic" (c-malli, b-mallista tähti).

Me päätettiin julkaista oma ninjapaitapostaus kuvineen samaan aikaan, joten nyt kun olet täällä, käy toki kurkkaamassa myös Turkoosikissa -blogin postaus ;)

25. maaliskuuta 2014

Kun ompelututtaa... silloin on ommeltava!

Viime postauksessa esittelin pipot, jotka ompelin Me&I-tunikan helmaosasta. Hihat jäi vielä jäljelle. Niissä ei riittänyt leveys siihen, mitä ensin aioin ommella - 92cm leggarit pikkuneidille. Leikkasin sitten hihat 12x12cm kokoisiksi neliöiksi ja samankokoisia neliöitä harmaapohjaisesta vinoraitatrikoosta. Taustaksi ompelin vaaleansinistä fleeceä. Ensin ajattelin, että neliöistä muodostuisi päällinen isoon tyynyyn, mutta ei tilkut riittäneetkään. Niinpä ompelinkin pienen tilkkupeiton, ei mikään muotovalio... Tyttö sai sen leikkeihinsä.


Tänään tyttären päiväuniaikaan ompelututti, jotain piti keksiä ;) Aamulla olin piirtänyt lyhythihaisen mekkokaavan (koossa 92cm) jonka alaosa kivan mallisesta mekosta, hiha (lyhennettynä) ja hihan pyöri Flow-tunikakaavasta, kaula-aukko summittaisesti piirretty. Kaipa tuota kaavaa aikaslailla omaksi voisi sanoa. Ihanasta Znokin bambitrikoota mulla oli pieni palanen. Mekoksi ei korkeus riittänyt, tunikaksi kyllä. Hihoiksi vaaleanpunaista pitsisydän -trikoota ja samaa trikoota helmaröyhelöksi.

Ekan kerran kokeilin rypyttää framilonilla saumurilla ommellen. Ei siitä ihan tasaista rypytystä tullut, mutta eiköhän se kesäleikeissä mene. Ja onhan tuo tyttö sen verran nopea liikkeissään ettei kukaan niin tarkkaan ehdi helmarypytyksiä syynätä ;)


Päiväunilta herättyään näytin tyttärelle tunikaa ja sanoin, että sovitetaan sitä. Tyttären kasvoille levisi leveä hymy ja hän huudahti: "Joo!". Ilmeisen onnistunut ompelus siis kun saaja tykkää :)


Kaava: oma ;)
Kankaat: Bambitrikoo Sampsukka, pitsisydän-trikoo Käpynen

Sovituskuvassa tyttärellä jalassa leggarit, joista postaus täällä.

22. maaliskuuta 2014

Tilkkupeitto hyväntekeväisyyteen & vanhasta uutta

Olen Facebookissa jäsenenä Turun alueen ryhmässä joka ompelee TYKSiin mielialapeittoja, pinnasängynsuojia, kuvatauluja jne. pienten potilaiden iloksi. Materiaalit on saatu lahjoituksena eri tahoilta. Minä sain materiaalipussin jossa oli 125x110cm peitto sekä trikoopaloja. Tilkuista oli tarkoitus ommella päällinen peitolle. Lopuksi tikkasin päällisen peittoon kiinni jottei peitto karkaile. Ekassa kuvassa peitto päältä ja toisessa on alapuoli joka on yhdestä kappaleesta. Työläin vaihe oli tilkkujen leikkaaminen. Leikkasin ne 12x12cm kokoisiksi. Yhteen ne sitten surauttelikin ihan nopsaan, sen kun sai saumurilla tehdä.



Ensi viikon lauantaina on lanit tämän projektin merkeissä, saa nähdä mitä lapsia ilostuttavaa me siellä ommellaan :)

Olen jo pitkään miettinyt ja pohtinut, mitä teen minulle hiukan reilunkokoisella, vaaleansinipohjaisella Me&I medaljonkitunikalla. Myymällä siitä tuskin paljonkaan saisi, niitä liikkuu myynnissä suht paljon. Niinpä päätin, että silputaan se ja tehdään vanhasta uutta!

Ensin Ompelin itselleni kaksinkertaisen lippapipon (kuva yllä). Lipan esi-isänä on käytetty lasten lippapipon lipan kaavaa (Ottobre Kids 6/11 "Skijump"). Tietty sitä piti suurentaa omaan päähän sopivaksi. Pipon yläosa ommeltu Pikkupiltin "toisenlainen pipo" -ohjeen mukaisesti. Samanlainen pipon yläosa on myös tyttären pipossa jossa hyödynnetty saman tunikan kangasta (kuva alla).


Tunikasta jäi vielä hihat jäljelle, mutta niidenkin hyödyntäminen on jo suunnitelmissa ;)

17. maaliskuuta 2014

Kesä mielessä ompeluksissa

Vaikka talvi tuli taas, on mielessä tuleva kesä. Pojille lienee kesävaatteita yllin kyllin, mutta pikkuneidille ei niinkään. Nyt asiaan tuli pikkuinen korjaus. Ihan kokonaan ei tämä "kesämallisto" ole vielä valmis, yhdet shortsit puuttuu. Ne kaipaa jonkun pienen twistin vielä... enkä ole sitä keksinyt :P

Mutta tällaista olen saanut ommeltua; pari teepparia koossa 92cm ja shortsit samaa kokoa. Jottei nämä olisi ihan sitä "peruspertsaa", tein molempiin teeppareihin kuvat silityskalvoilla ja shortsien takamukseen ompelin IKEAsta ostetun virkatun kukan. Testimielessä tein paitojen kanttaukset eri tavoin, toiseen kolmin- ja toiseen nelinkertaisena. "Säännöistä" poiketen mittasin resorit 0.65 -kertoimella - lopputulos oli hyvä!


Siniresorisen paidan pääntien ja hihansuut kanttasin kolminkertaisena. Eihän sillä ihan niin siistiä lopputulosta saanut, ainakaan paidan sisäpuolelta. Mutta ohuempi on lopputulos. Linnun kuva on "napattu" hihojen trikoosta. Linnun silmä, siipi ja pään töyhtö pinkkiä glitterikalvoa. Hihat leikattuani tosin huomasin, että niihin ei sattunutkaan yhtään juuri tuollaisen linnun kuvaa :P Mutta ei kerrota kenellekään ;)


Keltaresorinen paita sai nelinkertaisen kanttauksen. Ihmeekseni kaula-aukon kanttauskin onnistui aikas hyvin. Onhan tässä lopputulos sisäpuolelta paljon siistimpi. Sydämiä on viidessä kerroksessa ja kuva on aika tönköhkö. Olisi ehkä ollut viisainta leikata uloimmista sydämistä vain ääriviivat...


Shortsien vyötäröllä on kaksi kuminauhakujaa, kaksi ohutta kuminauhaa. Lahkeissa on kuminauhakujissa ohut kuminauha. Shortsit sopii molempien paitojen kanssa käytettäväksi:



Tässäpä vielä lähempää kuvat silityskuvista:



Paitojen kaava: Ottobre Kids 3/12 "Hoops"
Materiaalit:
Harmaa paita: trikoo Linnel, silityskalvot Pikkupiltti, resorit oma jemma
Kapearaitainen paita: raitatrikoo Bellapuu, hihojen trikoo TiriTom, silityskalvot Pikkupiltti, resorit oma jemma

Shortsien kaava: oma jemma, alkuperä tuntematon
Materiaalit: Babycord-sametti Kangas-Malla, virkattu kukka IKEA

Vaikkei noissa kaikki menny ihan niinku piti, niin tykkään kovasti!

Muokataas tänne vielä aamutuimaan napsitut sovituskuvat. Tosi sopivat tuli, mutta eiköhän mahdu vielä kesälläkin :)


 

15. maaliskuuta 2014

Naisellista ja ninjamaista

Blogissa on ollut hiljaista viikon ajan... meillä vieraili vatsatauti :O Ensin pienin, sitten toiseksi nuorin, mies ja pienimuotoista huonoa oloa oli minullakin. Esikoinen siltä säästyi, mutta on nyt kuumeessa. Ihmeellinen sairastelukierre nyt menossa. Jo riittää tähän perheeseen, kiitos!

Reilu viikko sitten näin linkin tähän ohjeeseen ja päätin kokeilla. Kyseessä siis "infinity scarf" joka neulotaan paksuista langoista käsillä, ilman puikkoja. Mutta enhän minä suinkaan sitä villalangoista neulonut, vaan ohuista trikookuteista ;) Koska kude oli suht ohkaista, neuloin kaksinkertaisena. En tiedä tuleeko tämä käyttöön, onko edes "mun näköinen", mutta aikas kiva... Ehkä kevään tullen tulee kuljeskeltua matonkuteet kaulassa, hih!


Jotkut lukijat ja satunnaiset kävijät saattaa muistaa, kun ompelin viime kesänä meidän pojille Ninjago-roolipaidat. Eräänä päivänä meillä piipahti Turkoosikissa -blogin Sanna lapsineen. Meidän pojille napsahti Ninjago-roolit päälle... Kotona Sannan eskari-ikäinen tyttö oli jutellut Ninjagoista, löytyihän niiden joukosta myös tyttöninja ;) Tämän neitosen synttärit lähestyy ja jotain Nya (se tyttöninja) -aiheista piti keksiä. Vaatetta on jo kuulemma tulossa äidin toimesta, minä silittelin ja ompelin siis jotain muuta ;) Toiveissa oli trikoinen hiuspanta. Väriksi valitsin tietysti punaisen ja eteen glitterkultaisesta silityskalvosta Nyan oma merkki.


Meidän pojat sanoi, ettei Nyalla ole käsilaukkua, mutta nytpä on ;) Kassissa on toisella puolella Nyan lohikäärmemerkki samaisesta kultaglittersilityskalvosta...


...ja toisella puolella lukee NYA. Kirjaimet valkoisesta silityskalvosta.



Kaava: oma sähellys
Materiaalit: päällinen enstex Eurokankaasta joskus vuonna nakki, vuorikangas puuvillaa (entinen IKEA-verho), silityskalvot Pikkupiltti.

Täytyy varmaankin ommella käsilaukku omalle tyttärelle (2v) myös. Hän olisi halunnut tämän leikkiin ;) Mitähän kivaa silityskalvojuttua oman neidin käsilaukkuun keksisin...